Archive for April, 2010

(TEASER) Jurnal Makanan: Mama Nasi Campur (Jalan Sungai Pinang)

Posted in Uncategorized on April 4, 2010 by mkamiltaufique

~TEASER~


Jurnal Makanan: Hameed ‘Pata’ Special Mee (medan makan Padang Kota Lama)

Posted in Uncategorized on April 3, 2010 by mkamiltaufique


Gerai Hameed ‘Pata’ Special Mee

Gera ini letaknya didalam medan makan Padang Kota Lama, berhadapan dengan kota Fort Cornwallis.. Gerai ini menjual dua jenis hidangan iaitu mee goreng sotong dan mee rebus sotong.. Hidangan yang paling terkenal untuk gerai ini adalah Mee Goreng sotong.. Hidangan mee goreng sotong gerai ini sangat terkenal sehingga telah beberapa kali di keluarkan artikel berkaitannya didalam akhbar..

Beberapa keratan akhbar yang ditampal dihadapan gerai

Seperti yang kita lihat pada gambar diatas, keratan-keratan akhbar yang berkaitan tentang gerai ini telah ditampal dihadapan gerai ini.. Setelah mendengar dari beberapa kenalan, maka aku pun terus menuju kearah gerai ini untuk mengetahui sendiri apakah yang sedap sangat dengan gerai ini. Melihat kepada persekitarannya, gerai ini tidaklah terlalu bersih dan kemas.. Tetapi kondisi gerai in masih boleh diterima untuk makan dengan selesa.. Sebenarnya terdapa banyak lagi gerai di medan makan ini, tetapi aku akan menumpukan kepada gerai mee goreng sotong ini dulu..

Mee Goreng Sotong

Okay.. Sekarang aku akan mulakan dengan mee goreng sotong.. Urm.. Apa yang special sangat tentang mee goreng sotong ini? Pertama sekali yang penting adalah, BAUnya yang amat menyelerakan.. Dari semasa sedang dimasak lagi sudah boleh menyebabkan pelanggan seperti saya terliur.. Fuhhh.. Memang lah tak boleh tahan.. Sungguh beraroma.. Kemudian kita lihat pula kepada persembahan hidangannya.. Mee goreng ini dihidangkan diatas pinggan besi yang mengingatkan saya kepada tradisi tulin masyarakat india.. Memang old skool abes lah.. Hidangan mee goreng sotong ini merupakan hidangan mee goreng yang diletakkan diatasnya sambal sotong.. Tapi harus diingatkan, ini bukannya sotong yang seekor-seekor tu, tapi ini merupakan sotong yang dipotong-potong.. Sotong hiris.. Sambal sotong ini memang sangat sedap bagi saya, lagi-lagi jika kita menggaulkannya bersama mee goreng tersebut.. hidangan turut disertakan bersama dengan potongan limau dan telur rebus separuh.. Rasa mee gorengnya memang sedap jika nak dibandingkan dengan mee goreng mamak yang lain.. Isi mee nya pula cukup rasa dan tak kedekut telur.. Anda semua patut mencuba hidangan ini!!!

Coconut Milkshake

Uih.. Bile da makan dengan sedap, takkan takde air kan?? Haa.. Bersebelahan dengan gerai Hameed ini terdapat sebuah gerai yang menjual air.. Tapi disini anda jangan mintak air-air bancuh kerana gerai ini memang special dengan ais kacang dan air kelapanya.. Huhuhu.. Kehangatan mee goreng sotong mula terasa, jadi apakata jika kita order minuman coconut milkshake dari gerai Jalil Special Ais Kacang.. Pergh.. Memang best!! Rasa air kelapa bersama ais krim vanilla nya memang masuk dan sangat sedap sehingga aku pun tambah dua kali.. Perghh~

Gerai Jalil Special Ice Kacang

Gerai diatas merupakan gerai Jalil Special Ice Kacang yang terletak bersebelahan dengan Hameed ‘Pata’ Special Mee.. Anda WAJIB untuk menikmati air coconut milk shake dari gerai ini.. Selain daripada mee goreng sotong, gerai Hameed ‘Pata’ Special Mee juga turut menghidangkan mee rebus sotong..

Mee Rebus Sotong

Ini adalah hidangan terakhir yang saya nikmati digerai ini setelah hidangan pertama tadi.. Ya.. Saya makan dua-dua hidangan sekali.. Hehehe.. Tetapi sayangnya, hidangan kedua ini tidak mampu untuk menandingi kesedapan hidangan mee goreng sotong tadi.. Rasa mee dan sotong itu telah kurang sedikit kerana telah bercampur dengan kuah mee rebus.. Namun begitu, rasanya tidaklah teruk sangat cuma hanya kurang sedap berbanding versi mee goreng.. Jika anda sudah mencuba mee goreng sotong Hameed ‘Pata’ Special Mee, anda harus pula mencuba mee rebus sotong ini.

Komen:

Harga yang murah dan masakan yang sedap serta menarik

Hanya dua jenis hidangan sahaja yang boleh diperoleh disini. Kepada yang berminat untuk hidangan lain sila kunjungi gerai yang lain

Gerai terletak jauh sedikit kedalam berhadapan dengan kota Fort Cornwallis, kena berjalan sedikit

Gerai sedikit kotor dan sempit

Minuman juga tidak banyak pilihan

mkamiltaufique

http://cheritahidupku.wordpress.com

Jurnal Makanan: Hakim Tom Yam (Gelugor)

Posted in Uncategorized on April 3, 2010 by mkamiltaufique

Tak jauh dari Kampung Ku sebenarnya ada sebuah lagi restoran yang kerap menjadi tumpuan pelajar2 dan penduduk Penang.. Nama restoran ini adalah Hakim Tom Yam.. Restoran ini berdekatan dengan restoran Kampung Ku dimana ianya sering dijadikan sebagai alternatif kepada mereak yang tak nak makan di Kampung Ku..

hakim tom yam (6)hakim tom yam (7)

hakim tom yam

Restoran ini menyediakan juadah yang agak tipikal la dengan restoran yang sebegini, lagi2 kalau ada perkataan ‘TOM YAM’ di belakang tu… Memang sah2 goreng2 dan sup2 tom yam.. Hehehe.. Bagi mereka yang tak tau, restoran ini antar pilihan aku bila da tak berapa nak ada duet.. Hehehe.. Dan antara Kampung Ku dan Hakim Tom Yam ni, daripada 100%, aku akan 70% lebeyh ke arah Hakim Tom Yam.. Kenapa? Sebab bagi aku, juadah yang disediakan agak istimewa dan laen daripada apa yang disediakan di Kampung Ku.. Harga bagi setiap masakan juga agak murah..

Kali ni aku akan komen  tentang nasi yang aku tempah bersama rakan-rakan aku.. Nasi yang ditempah adalah Nasi Goreng Astro, Nasi Goreng Daging Merah dan Nasi Goreng Biasa Telur Mata.. Dan ingin diberitahu, gerai ini agak terkenal dengan Nasi Goreng Astro nye.. Sedap..

hakim tom yam (5)Nasi Goreng Biasa Telur Mata

Ok.. Aku akan start mengomen dengan Nasi Goreng Biasa Telur Mata dulu.. Nasi goreng ini merupakan antara makanan bajet yang paling feymes satu Malaysia.. Sebab harganya yang agak murah, ianya akan sentiasa menjadi pilihan bagi golongan seperti pelajar terutamanya dan mereka yang kurang ber wang.. Nasi Goreng Biasa Telur Mata ni mempunya rasa yang biasa sahaja, tipikal nasi goreng la.. Ada potongan daging ayam dalam tu, sayur2 dan tambahan2 lain beserta dengan satu telur mata dengan seulas sayur.. Untuk nasi goreng ini, takde apa yang istimew.. Rasanya pun agak kurang.. Kalau nak bajet, sila pilih masakan ini..

hakim tom yam (4)Nasi Goreng Daging Merah

Ini pula adalah Nasi Goreng Daging Merah yang agak popular juga disini.. Rasanya agak juga enak. Nasi dia cukup rasa.. Cuma yang kurang sedikit adalah dagingnya yang sedikit liat. Namun ianya masih lagi boleh diterima untuk dikunyah.. Nasi ini juga harganya tidaklah terlalu mahal.. Sederhana bak kata orang.. Tak salah jikalau anda ingin mencuba makan nasi goreng ini.. Hehehe..

Nasi Goreng Astro

Ini adalah antara menu istimewa restoran ini.. Nasi Goreng Astro WAJIB untuk dicuba bagi mereka yang inginkan kelainan.. Hiasan hidangan ini juga menarik dan mampu menarik perhatian orang yang pertama kali melihatnya.. Nasi goreng ini dihidangkan sekali dengan telur mata kerbau, daging goreng rempah, epal, bawang besar discincang dan tomato.. Bau daging rempah nye sahaja sudah cukup menyelerakan.. Anda boleh menikmati hidangan ini dengan pelbagai cara, samada dengan memakan satu-satu bahan didalam hidangan ini atau dengan menggaulkan semua sekali sekali gus.. Rasanya yang enak pasti akan menyebabkan anda akan datang dan order lagi nasi goreng ini..

Komen:

Harga yang murah dan masakan yang sedap

Menu pelbagai

Gerai berhampiran selekoh, parking kadang-kala susah sikit

Gerai bersebelahan dengan longkang besar, sapa yang geli geleman dinasihatkan cuba bertahan

mkamiltaufique

http://cheritahidupku.wordpress.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.